Technik Informatyk

Dzisiaj komputer jest podstawowym narzędziem pracy w każdym zawodzie, a dodatkowo jego gruntowna znajomość i obsługa stanowi nieoceniony atut w rękach przyszłego pracownika w każdej branży. Zawód technik informatyk pozwoli Ci na zdobycie tych unikalnych umiejętności, które będą wyróżniać Cię na tle innych kandydatów  na rynku pracy.

 

Wybierając kierunek technik informatyk nauczysz się:

  • opracowywania, uruchamiania i obsługi własnych programów aplikacyjnych,
  • przystosowywania aplikacji firmowych na potrzeby zakładu pracy,
  • obsługiwania komputerów typu PC, posługując się gotowymi pakietami oprogramowania użytkowego i narzędziowego,
  • projektowania i wykonywania baz danych i ich oprogramowania aplikacyjnego,
  • administrowania bazami danych i systemami przetwarzania informacji,
  • dobierania konfiguracji sprzętu i oprogramowania komputerowego,
  • obsługi lokalnych sieci komputerowych.

Zatrudnienie:

Technicy informatycy mogą podejmować prace we wszystkich gałęziach gospodarki, w których mają zastosowanie komputery. Zawód ten można go wykonywać nie tylko w wyspecjalizowanych przedsiębiorstwach informatycznych, ale także wszędzie tam, gdzie jest wprowadzana informatyzacja. Możliwości zatrudnienia rosną zatem z zakresem rozwoju informatyzacji gospodarki.

Kształcenie:

4 lata nauki po gimnazjum lub 5 lat nauki po szkole podstawowej zakończone MATURĄ i tytułem TECHNIK INFORMATYK
przedmioty rozszerzone: matematyka, fizyka (po gimnazjum), informatyka (po szkole podstawowej)
języki obce: język angielski, język niemiecki język angielski zawodowy w branży informatycznej

Kwalifikacje

EE.08 Montaż i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i sieci.
EE.09 Programowanie, tworzenie i administrowanie stronami internetowymi i bazami danych.

Najnowsze informacje

Uczniowie
pawel

Dzień wiosenny – dzień bez plecaka

Z inicjatywy Samorządu Uczniowskiego 21 kwietnia 2024 roku odbył się w naszej szkole  „Dzień bez plecaka”.  Zabawa polegała na tym aby korzystając ze swojej kreatywności,

WIęcej »