W dniu 13.03.2015 odbyły się w naszej szkole warsztaty kulinarne „ Leckeres Deutschland”.
Zajęcia metodą warsztatową prowadziła pani mgr Regina Zielnica- wykładowca Instytutu Lingwistyki Stosowanej PWSZ w Lesznie.
Warsztaty składały się z dwóch części: teoretycznej (prezentacja multimedialna) z której uczniowie dowiedzieli się o specjałach kuchni niemieckiej w poszczególnych regionach tego kraju, dzięki czemu wzbogacili słownictwo związane z tematyką kulinarną. W części praktycznej uczniowie podzieleni byli na grupy. Jedna grupa odpowiedzialna była za tworzenie z masy solnej mapy Niemiec oraz najważniejszych zabytków tego kraju. Pozostali uczniowie mieli okazję przyrządzić słodkie przysmaki , takie jak: kulki marcepanowe, bawarskie ciasteczka waniliowe oraz tzw. „ świńskie ciasteczka”.
W warsztatach wzięli udział zainteresowani uczniowie a językiem warsztatowym był język niemiecki. Zajęcia oprócz tematyki kulinarnej miały także na celu poszerzenie wiedzy o kulturze i geografii Niemiec oraz pozostałych krajów niemieckojęzycznych.
Katarzyna Kolan