W dniu 27 Września 2018r. klasa 3TM2 wraz z wychowawcą udała się na wycieczkę zawodową do „Firma Marcinkowscy Sp. z. o. o. Przedsiębiorstwo Przetwórstwa Mięsnego”. Pierwszy etap wycieczki rozpoczęli od zwiedzania chłodni składowej, w której pokazano działanie regałów przesuwnych, magazynowanie oraz panujące w chłodni ujemne temperatury. Następnie w drugiej części zakładu została przedstawiona historia powstania firmy oraz rozbiór półtusz. W trzeciej części zakładu mięsnego zapoznali się z procesem uboju trzody chlewnej oraz z szafami sterującymi zapewniającymi w dużym stopniu automatyzację linii produkcyjnej. Zakład wyposażony jest również we własny system oczyszczania ścieków. Na sam koniec zaproszeni zostali na poczęstunek i rozmowę z wiceprezesem, jednym z założycieli firmy. Klasa składa podziękowania Panu Bogdanowi Marcinkowskiemu za możliwość zwiedzenia zakładu pracy, Panu Henrykowi Drobnikowi za zapewnienie transportu oraz wychowawcy Panu Andrzejowi Stężałemu. Oby więcej takich „lekcji” łączących teorii z praktyką.